Fördelarna med att anlita en fastighetsmäklare när du säljer fastighet

Du kanske funderar på att sälja fastighet utan att anlita en fastighetsmäklare eftersom du vill spara på mäklararvode. Även om detta kan verka som en bra idé till en början finns det faktiskt många fördelar med att låta en fastighetsmäklare företräda dig när du säljer din fastighet. I det här blogginlägget kommer vi att diskutera några av anledningarna till varför det är smart att anlita en erfaren fastighetsmäklare när du säljer din fastighet.

1. Fastighetsmäklare är experter på att prissätta fastigheter 

En av de viktigaste aspekterna av att sälja en bostad är att prissätta den rätt från början. Om du prissätter ditt hem för högt kommer det att ligga på marknaden i månader och så småningom säljas för mindre än vad det var värt. Om du å andra sidan prissätter din bostad för lågt kommer du att lämna pengar på bordet. En fastighetsmäklare kan hjälpa dig att fastställa rätt pris genom att göra en jämförande marknadsanalys (CMA) av liknande fastigheter i ditt område som nyligen har sålts 

2. Fastighetsmäklare har tillgång till MLS (Multiple Listing Service) 

MLS är en databas som till exempel hemnet med alla bostäder som är listade till salu av fastighetsmäklare och som endast är tillgänglig för agenter och mäklare. Detta är viktigt eftersom det ger mäklarna möjlighet att marknadsföra din bostad till andra mäklare som kan ha köpare som letar efter en fastighet som din.

3. Fastighetsmäklare sköter allt pappersarbete och all samordning som ingår i försäljningen av en bostad 

När du säljer din bostad utan mäklare är du ansvarig för att hantera allt pappersarbete själv. Detta omfattar allt från att förbereda och underteckna försäljningskontraktet till att planera inspektioner och reparationer (vid behov). Dessutom måste du också samordna med köparens agent för att planera visningar och öppna hus. Att försöka hålla reda på allt detta kan vara mycket överväldigande, särskilt om du aldrig har sålt en bostad tidigare. När du anlitar en erfaren fastighetsmäklare tar de hand om alla dessa detaljer åt dig så att du kan fokusera på din vardag.

Hur säljer man en fastighet privat?

Försäljning av privata fastigheter kan vara en svår och tidskrävande process. Det är dock möjligt att sälja fastighet privat med rätt kunskap om hur man bäst gör det – vilket vi kommer att ge dig nedan! 

  1. Kontakta alla relevanta parter så att de inte bara märker att ett erbjudande har lagts på deras vägnar
  2. Se till att det finns tillräckligt med utrymme mellan dig (köparen) och eventuella andra potentiella köpare som också kan vilja ha samma bit mark
  3. Bär hårt under förhandlingarna genom att vara bestämd men ändå mild på en och samma gång instans
    sälja fastighet
    Mikael

    Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse inom fastigheter och har sedan 2022 varit innehållsansvarig på Bramäklare.se. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Bramäklare.se är korrekt och alltid uppdaterad.