Jämför mäklares arvoden – vad får du för pengarna?

Det kan vara stor skillnad mellan olika mäklararvoden. Det är viktigt att jämföra vad du får för pengarna innan du ger en mäklare i uppdrag att sälja din fastighet. Nedan finner du några punkter som kan vara bra att ha i åtanke när man jämför mäklararvode, då olika mäklare inkluderar olika saker i sina tjänster:

  • Värdering
  • Rådgivning
  • Fotografering
  • Marknadsföring
  • Hantera visningar
  • Budgivning
  • Kontraktskrivning
  • Deponering av handpenning
  • Deklarationshjälp

Det finns tre olika typer av arvoden som mäklarna använder sig av; procentsats som kan vara mellan två till tre procent av köpeskillingen, vilket är en rimlig provision, eller ett fast pris, med andra ord en förutbestämd summa som inte påverkar bostadens slutpris eller arvodetrappsats vilket innebär om fastighetens bestämda slutpris når ett visst belopp ökar mäklarens provision.

Vad innebär mäklarens ensamrätt?

Det är viktigt att du förstår vad mäklarens ensamrätt till försäljning innebär innan du skriver på ett mäklaruppdragsavtal. Det innebär att mäklaren kan ha rätt till ersättning under en viss tid även efter avslutat uppdrag. Var även uppmärksammad på hur uppsägningsvillkoren i avtalet ser ut, det kan hända att mäklaren tar betalt för särskilda tjänster även om fastigheten ej blir av eller att mäklaren tar en ersättning när de arbetar med assistenter.

Kostar det något att jämföra mäklare?

Nej, det kostar ingenting att jämföra mäklare. Du kan använda en webbplats som HittaMäklare.se för att jämföra olika mäklare sida vid sida och hitta den bästa för dig.

Jämför de bästa mäklarna & få gratis offerter!

Det finns många mäklare att välja mellan när du vill sälja eller köpa en fastighet. Det kan vara svårt att veta vem man kan lita på och vilken mäklare som ger dig den bästa affären. Jämför fastighetsmäklare och få gratis offerter för att hitta rätt mäklare för dig.

jämför mäklare

Jämför mäklare för lönsammare försäljning

Om du vill sälja din fastighet eller bostad är det viktigt att jämföra mäklare för att se till att du får ut mesta möjliga vinst av försäljningen. Det finns några saker du bör ta hänsyn till när du fattar ditt beslut:

1. Hur mycket erfarenhet har mäklaren? Ju mer erfarenhet, desto bättre kommer de att kunna förhandla för din räkning.

2. Vad är agentens provisionssats? Ju lägre procentsatsen är, desto mer pengar får du behålla i din ficka.

3. Hur väl känner de till den lokala marknaden? En bra mäklare känner till de senaste försäljningspriserna i ditt område så att de kan ge dig en korrekt uppskattning av ditt hems värde.

4. Är de lyhörda och lätta att kommunicera med? Du vill ha en agent som du lätt kan komma i kontakt med och som håller dig uppdaterad under hela försäljningsprocessen.

5. Har de en bra marknadsföringsstrategi? En bra agent kommer att ha en plan för att marknadsföra ditt hem till potentiella köpare, vilket kan bidra till att det säljs snabbare och till ett högre pris.

Tips till dig som skall jämföra mäklare

När du vill jämföra fastighetsmäklare finns det några saker du kan göra för att försäkra dig om att du får det bästa möjliga erbjudandet. För det första bör du be varje mäklare om en lista över deras aktuella listor. På så sätt får du en uppfattning om deras lager och hur mycket de sannolikt kommer att ta betalt för sina tjänster.

För det andra bör du fråga om deras mäklararvoden och provisionsstruktur och fråga också om eventuella dolda avgifter eller kostnader finns. Se slutligen till att intervjua varje agent och fråga om deras erfarenhet och kvalifikationer och glöm inte att be om referenser också. Genom att följa dessa tips kan du vara säker på att du får den bästa möjliga affären vid din nästa fastighetsaffär.

Jämför mäklare
Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse inom fastigheter och har sedan 2022 varit innehållsansvarig på Bramäklare.se. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Bramäklare.se är korrekt och alltid uppdaterad.