Våra bästa tips inför försäljning av fritidshuset

1. Sätt rätt pris 

Om du vill sälja din semesterbostad snabbt måste du sätta rätt pris. Överprissatta hus tenderar att ligga kvar på marknaden i månader eller till och med år utan att hitta någon köpare. Om du å andra sidan prissätter ditt hus för lågt kan det sluta med att du lämnar pengar på bordet. Nyckeln är att hitta en gyllene medelväg genom att samarbeta med en fastighetsmäklare som har erfarenhet av att prissätta och sälja fritidshus i ditt område.

2. Förbered ditt hem för framgång 

När det gäller att sälja ett fritidshus är det första intrycket viktigt. Det är därför det är så viktigt att du gör ditt hus så att det tilltalar potentiella köpare. Detta innebär att man rensar upp, städar på djupet och gör nödvändiga reparationer eller kosmetiska uppdateringar. Du kanske till och med vill överväga att anlita en professionell stager för att hjälpa dig att skapa ett inbjudande utrymme som potentiella köpare kommer att bli förälskade i.

3. Marknadsföra ditt hem på ett effektivt sätt 

Om du vill sälja ditt semesterhus snabbt måste du marknadsföra det effektivt. Börja med att ta foton av hög kvalitet eller till och med anlita en professionell fotograf. Skapa sedan en iögonfallande lista och se till att den synkroniseras på alla större fastighetswebbplatser. Du bör också dela din lista på sociala medier och med alla relevanta lokala publikationer eller bloggare. Ju fler som ser din lista, desto större är dina chanser att snabbt hitta en köpare.

4. Var beredd att förhandla 

När du börjar få erbjudanden på ditt fritidshus är det viktigt att du är beredd att förhandla. Kom ihåg att målet är att få bästa möjliga pris för din fastighet. Så var inte rädd för att ge ett motbud om ett första bud inte motsvarar ditt begärda pris. I slutändan är det dock upp till dig om du accepterar ett erbjudande eller inte – så lita på din magkänsla och välj det som känns rätt för dig och din familj 

5. Arbeta med en erfaren mäklare 

Om du vill ha sinnesfrid under hela försäljningsprocessen ska du arbeta med en erfaren fastighetsmäklare som vet hur man säljer semesterbostäder på ett framgångsrikt sätt . En bra mäklare kommer att kunna ge expertrådgivning och stöd i varje steg på vägen, från prissättning och presentation av ditt hus hela vägen genom förhandlingar och avslut. Dessutom kan de hjälpa till att se till att allt går smidigt – så att du kan fokusera på att njuta av nästa kapitel i ditt liv.

När borde man sälja fritidshus?

Svaret kan tyckas uppenbart, men det är faktiskt värt att tänka på. Den mest populära tiden för husägare är under högsäsong – detta infaller vanligtvis mellan maj och september, när människor som just har kommit tillbaka till arbetslivet har råd med en paus på familjens semesterort!

Men om du ser en osäker framtid framför dig eller behöver mer utrymme än vad som verkar finnas tillgängligt så finns det möjligheter senare i december/januari, vilket kan leda till att bostäderna kan få högre priser på grund av att efterfrågan sjunker från semesterfirare som lämnar staden igen och att utbudet ökar eftersom så många hus inte är bebodda på heltid under vintermånaderna medan alla andra njuter av ett varmare klimat.

Att sälja fritidshus privat

Att sälja ett fritidshus är ett stort beslut. Det finns många saker att tänka på, till exempel när det är bäst att sälja, hur du ska gå tillväga för att sälja och vilka fördelar och nackdelar som finns med privat försäljning. I det här blogginlägget kommer vi att undersöka för- och nackdelar med att sälja ett fritidshus privat så att du kan fatta det bästa beslutet för dig och din familj.

Fördelar med privat försäljning

Det finns några fördelar med att sälja ditt fritidshus privat. En är att du sparar på mäklararvoden. mäklare tar vanligtvis ut cirka 2-3 % av det slutliga försäljningspriset, så om du kan sälja ditt fritidshus utan mäklare kan du behålla mer av vinsten till dig själv. En annan fördel är att du kommer att kunna kontrollera marknadsföringen av ditt boende.

Du kan välja hur du vill presentera den och vilken typ av information om den du vill dela med dig av. Detta kan vara mycket viktigt om du har känslomässiga band till fastigheten eller om det finns saker om den som du tror kan vara avskräckande för potentiella köpare (till exempel om den är i behov av reparationer).

Nackdelarna med privat försäljning

Det finns naturligtvis också vissa nackdelar med att sälja sitt fritidshus privat. En av dem är att det kan ta längre tid att sälja din bostad om du inte har en mäklare som arbetar med att hitta köpare åt dig. En annan nackdel är att du kanske inte får lika mycket pengar för din fastighet om du säljer den själv eftersom agenter har erfarenhet av att pruta och förhandla, vilket kan hjälpa dig att få ett högre pris från en köpare.

Slutligen innebär privat försäljning att du måste göra allt arbete själv, från att ta foton och skapa listor till att ordna visningar och sköta pappersarbetet. Detta kan vara tidskrävande och stressigt, så det är viktigt att du överväger om du har tid och energi att ägna dig åt privat försäljning eller inte innan du fattar ett beslut.

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse inom fastigheter och har sedan 2022 varit innehållsansvarig på Bramäklare.se. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Bramäklare.se är korrekt och alltid uppdaterad.