Sälja tomt – Stycka av tomtmark och sälja

Det första du behöver göra är att komma fram till hur du vill sälja marken. Du kan antingen sälja marken som en hel bit eller så kan du dela upp den i mindre tomter och sälja dessa individuellt. Det finns för- och nackdelar med båda tillvägagångssätten.

Att sälja marken som en hel del ger troligen ett högre pris, men det kan ta längre tid att hitta en köpare. Att sälja marken i mindre tomter ger dig kanske inte lika mycket pengar per hektar, men du kommer sannolikt att sälja varje tomt snabbare. Det finns också en del juridiska överväganden att tänka på när man delar upp en bit mark, så det är viktigt att tala med en advokat innan man går vidare.

När du har bestämt dig för hur du vill sälja marken är nästa steg att bestämma priset. Detta kan vara knepigt, eftersom det finns många faktorer att ta hänsyn till, till exempel markens läge, storlek och eventuella andra egenskaper som den kan ha. Du måste också ta hänsyn till dina personliga omständigheter, till exempel hur snabbt du behöver sälja marken och om du är öppen för att förhandla om priset eller inte.

När du har kommit fram till ett pris är nästa steg att marknadsföra marken för försäljning. Detta kan göras på flera olika sätt, till exempel genom att placera annonser i lokaltidningar eller på webbplatser för småannonser på nätet, eller genom att sätta upp skyltar med ”Till salu” på själva fastigheten. Du vill också se till att potentiella köpare är medvetna om eventuella restriktioner som kan gälla för marken, till exempel om den bara kan användas för vissa typer av utveckling.

Bra att veta om du vill sälja tomt

Det första steget i försäljningen av tomten är att dela upp den i säljbara delar. Detta gör det lättare för potentiella köpare att köpa den mängd mark de behöver, och det hjälper dig också att få ut mest pengar av försäljningen. För att göra detta måste du rådgöra med en lantmätare eller markplanerare som kan hjälpa dig att bestämma det bästa sättet att dela upp marken.

När du har delat upp marken i säljbara delar måste du skapa en marknadsföringsplan. Detta innebär att du ska skapa listor för varje del av marken på fastighetswebbplatser och i tryckta publikationer. Du kanske också vill överväga att anlita en fastighetsmäklare som hjälper dig att marknadsföra fastigheten och hitta köpare.

Vill du sälja tomt för småhusbyggnation?

Om du äger tomten eller marken som du är intresserad av att sälja för att bygga ett litet hus på den, finns det några saker du måste göra för att transaktionen ska gå smidigt. Här går vi steg för steg igenom processen för att sälja en tomt eller mark för att bygga, steg för steg.

1. Bestäm värdet på din tomt eller mark

Det första steget är att bestämma hur mycket din tomt eller mark är värd. Detta ger dig en uppfattning om hur mycket pengar du kan förvänta dig att tjäna på försäljningen.

2. Hitta en fastighetsmäklare

När du har en uppfattning om hur mycket din fastighet är värd är det dags att hitta en fastighetsmäklare som kan hjälpa dig att lista och sälja den. Om du är osäker på var du ska börja kan du be vänner och familj om rekommendationer eller leta efter mäklare som specialiserar sig på att sälja tomter eller mark för byggnadsändamål.

3. Lista din fastighet

När du har hittat en fastighetsmäklare som du känner dig trygg med är det dags att lista din fastighet. Din mäklare hjälper dig att bestämma vilken information som ska ingå i din lista, liksom vilket pris du ska lista den till.

4. Visa din fastighet och ta emot erbjudanden

Efter att din lista har lagts ut kommer du att börja ta emot erbjudanden från intresserade köpare. Din fastighetsmäklare hjälper dig att boka visningar och ta emot erbjudanden tills du hittar rätt köpare till rätt pris.

5. Avsluta affären och samla in dina pengar

Det sista steget är att avsluta affären med köparen och samla in dina pengar från försäljningen. Din fastighetsmäklare kommer att sköta det mesta av det pappersarbete som ingår i denna process, men se till att du läser igenom allt noggrant innan du skriver under något. När allt är klart kan du gratulera! Du har framgångsrikt sålt din tomt eller mark för byggnadsändamål!

Sälja tomt med eller utan mäklare

Fördelarna med att sälja utan mäklare

Låt oss nu ta en titt på fördelarna med att sälja din mark utan mäklare. Den mest uppenbara fördelen är att du sparar pengar på provisioner genom att sälja utan mäklare. Dessutom ger försäljning utan mäklare dig mer kontroll över försäljningsprocessen. Du kan fastställa ditt eget pris och bestämma när och hur du ska marknadsföra din mark. Slutligen tar det i allmänhet mindre tid att sälja utan mäklare än att sälja med en mäklare eftersom du inte behöver gå igenom listnings- och förhandlingsprocessen med dem 

Nackdelar med att sälja utan mäklare

Naturligtvis finns det också vissa nackdelar med att sälja utan mäklare. För det första, utan erfarenhet av att förhandla om markförsäljning kanske du inte kan få ett lika högt pris för din mark som du skulle få med en mäklare. För det andra kan det vara svårare att hitta en köpare för din mark utan tillgång till en stor grupp potentiella köpare. Slutligen, utan någon som sköter pappersarbetet i samband med försäljningen kan du behöva investera mer tid i att lära dig om och fylla i det nödvändiga pappersarbetet själv 

Hitta köpare till tomten

När du är redo att börja sälja din mark är det bästa stället att börja med att marknadsföra den på nätet. Det finns många fastighetswebbplatser där du kan lista fastigheter till salu, och många potentiella köpare börjar sitt sökande efter en ny fastighet på nätet. Förutom att lista på nätet bör du också överväga att placera annonser i tryckta publikationer som tidningar och tidskrifter.

Om du har svårt att hitta köpare till din mark kan du överväga att anlita en fastighetsmäklare. En bra mäklare har erfarenhet av att marknadsföra fastigheter och har troligen ett nätverk av potentiella köpare som de kan utnyttja. Fastighetsmäklare tar vanligtvis ut en provision som baseras på fastighetens försäljningspris, så se till att du räknar in detta i ditt begärda pris.

Slutsats 

Det är ett stort beslut att sälja mark, men det behöver inte vara överväldigande. Genom att ta ett steg i taget och förbereda dig i förväg kan du se till att allt går smidigt och att du får bästa möjliga pris för din fastighet.

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse inom fastigheter och har sedan 2022 varit innehållsansvarig på Bramäklare.se. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Bramäklare.se är korrekt och alltid uppdaterad.