Vad är mäklararvodet?
Mäklararvodet är din ansvar för att mäklaren ska förmedla din bostad. Mäklararvodet är vanligtvis en uträkning av det förväntade försäljningspriset och betalas av bostadsägaren vid avyttringen.
Du kan tillsammans med din mäklare bestämma hur mycket mäklararvodet ska vara. Det finns olika typer av mäklararvoden. Vilken typ av mäklararvode som ska appliceras bestämmer du tillsammans med mäklaren i kontraktet.
Vanliga typer av mäklararvode i Arvika
Optimal mäklararvode beror på den fastighet som ska säljas. När man exempelvis säljer en dyr fastighet kan det vara fördelaktigt att ha ett fast arvode som är betydligt mindre relativt till avslutande försäljningspriset.
Säljer man en billig fastighet kan en konstant procentsats vara lämpligt. Däremot bör man alltid undersöka olika möjligheter och diskutera med mäklaren vilket mäklararvode som är bäst för just din fastighet.
Andra saker som kan påverka är potentiella tilläggstjänster som mäklaren kan erbjuda. Detta varierar mellan olika mäklare. Vilken typ av mäklararvodet man väljer påverkar vilka drivkraft mäklaren har och hur mycket mäklaren kan lägga på omkostnader av försäljningen av din egendom.
De tre vanligaste typerna av mäklararvoden är:
1. Rörligt mäklararvode (Provision)
Rörligt mäklararvode är en del av säljpriset. Mäklarens standardprovision är ofta den mest förekommande formen av mäklararvodet.
Hur stor provisionen blir beror på försäljningsvärdet. Detta uppmuntrar mäklaren att sälja bostaden för ett så högt pris som förnuftigt. Procentsatsen bestäms i provisionavtalet och varierar ofta mellan 1-4 procent.
Exempel:
Mäklarens provision är 2% av försäljningspriset.
Fastigheten säljs för 5 miljoner kronor.
Mäklarens arvode blir 100 000 kr.
2. Fast mäklararvode
Fast mäklararvode är en ersättning som du utför till mäklaren vid försäljningen av din bostad. Du vet tidigt exakt hur stor avgift det kommer att bli. Beloppet är resultatet av ett avtal mellan dig och mäklaren och kan skifta beroende på avtalet.
Det kan vara smart att jämföra fasta mäklaravgifter hos olika mäklare, eftersom du har frihet att sätta priset. Ett fast mäklararvode ger ingen uppmuntran för mäklaren att sälja fastigheten till ett högre pris.
Exempel:
Mäklarens fasta arvode är 75 000 kr.
Fastigheten säljs för 5 miljoner kronor.
Mäklarens arvode blir 75 000 kr.
3. Stegrande mäklararvode (Arvodestrappa)
Stegrande mäklararvode är en ersättning som är uppbyggt av två element. Den första komponenten är en fast summa eller en fast procentsats som gäller upp till ett definierat mål.
Den andra komponenten är en högre procentsats som gäller på den del av försäljningspriset som överstiger målvärdet. Målvärdet och arvodets beståndsdelar beslutas tillsammans med mäklaren. Stegrande mäklararvode ger mäklaren motivation att överträffa ditt målvärde och öka budgivningen.
Exempel:
Målvärdet är 4,6 miljoner kronor.
Mäklarens fasta arvode är 50 000 kr + 10% på den del av försäljningspriset som överstiger 4,6 miljoner kronor.
Fastigheten säljs för 5 miljoner kronor.
Mäklarens arvode blir 50 000 kr + 40 000 kr.
Hur mycket är mäklararvodet i Arvika 2024?
Mäklararvode i Arvika varierar beroende på mäklararvods typen, säljningspriset och typ av fastighet. Mäklararvode täcker förmedlarens utgifter och ger betalt för tjänsten. I Arvika 2024 ligger mäklaravgiften i genomsnitt på 48 000 kr, vilket motsvarar ungefär 3% av bostadens värde.
Mäklaravgiften varierar beroende på platsen i Sverige, med högre arvoden i städer som Stockholm, Göteborg och Malmö. Procentuellt är mäklaravgiften högre för fastigheter med lägre värde, men i allmänhet ligger mäklararvodet mellan 1-4 procent.
Normalt mäklararvode är 2,5% för bostadsrätter och 3% för villor. I Sverige är det normala mäklararvodet 50 000 kr för bostadsrätter och 65 000 för villor. Mäklararvodet är normalt högre för villor, radhus och fastigheter då mäklaren har ett mer omfattande försäljningsarbete. Det är också högre i marknader som tenderar att ha högre fastighetspriser.
Letar du efter en fastighet inom Värmland? Hitta bästa mäklare inom närliggande området
.