Om SBAB

SBAB är en statlig bank som startade sin verksamhet 1985. I dag erbjuder de inte bara lån till privatpersoner utan även fastighetsbolag och bostadsrättsföreningar. Bankens kärnverksamhet är bolån, men de erbjuder även privatlån.

Ansök med BankID Ja
Kreditupplysning UC
Betalningsanmärkning Accepteras inte
Utbetalningstid 1-2 dagar
Ansök nu

Bästa erbjudande Reklamlänk

Säker ansökan på sbab.se

SBAB:s ränta

Hos SBAB sätts räntan på bolånet utifrån hur mycket du vill låna i förhållande till värdet på din bostad. Alla kunder med samma förutsättningar, det vill säga bostadens värde, lånebeloppet och tidpunkten då lånet tas, får samma ränta.

Gäller det privatlån sätts räntan individuellt baserat på dina uppgifter i ansökan och resultatet av SBAB:s kreditkontroll. Inga extrakostnader tillkommer, förutsatt att du betalar med autogiro, e-faktura eller SBAB-giro.

Hur funkar SBAB?

Oavsett om det rör sig om ett bolån eller privatlån ansöker du om lånet på nätet, och där framgår det vilken information som efterfrågas. Däremot krävs mer information när du ansöker om ett bolån jämfört med ett privatlån, vilket innebär att en bolåneprocessen kan ta något längre tid.

Du får lånebeskedet direkt på skärmen i samband med att du skickar in din låneansökan. I samband med ansökningen tar SBAB även en kreditupplysning på dig.

Så ansöker du om bolån hos SBAB

  1. Gör en lånekalkyl på SBAB:s hemsida. Då ser du hur mycket du har att röra dig med när du ska köpa bostad.
  2. Ansök om lånelöfte. Även detta kan du göra enkelt på SBAB:s hemsida.
  3. När du har ansökt om lånelöfte kan du när som helst logga in och anpassa lånelöftet efter bostäder du är intresserad av.
  4. När du har vunnit en budgivning ska du ringa SBAB:s kundservice innan du skriver kontrakt. De gör då en bedömning av bostaden du vill köpa och beviljar slutgiltigt ditt lån.

SBAB:s kundtjänst

Om du inte redan är kund hos SBAB är det enklast att ringa kundtjänsten. Är du kund kan du också skicka meddelanden om du loggar in på ditt konto på webben eller i appen. Du kan också chatta med chattbotten Bo eller besöka SBAB:s supportsida för att få svar på allmänna frågor.

Telefon
Vardagar
08.00-21.00
Lördagar
08.00-21.00
Söndagar
08.00-21.00
E-post
Vardagar
08.00-21.00
Lördagar
08.00-21.00
Söndagar
08.00-21.00

Vanliga frågor om SBAB

Accepterar SBAB betalningsanmärkningar?

Nej, SBAB accepterar inte några betalningsanmärkningar.

Kan jag få bolån hos SBAB utan fast anställning?

Ja, du kan få ett bolån utan att du har fast anställning. Dock räknas inte kapitalinkomster som inkomst. Du kan inte heller ansöka om ett lån om du söker själv och har a-kassa som enda inkomst.

Hur mycket kan man låna hos SBAB?

När det gäller bolån kan du ansöka om bolån som inte överstiger 4,5 gånger hushållets inkomst. Du får också max låna upp till 85 % av det du ska köpa bostaden för.

Erbjuder SBAB ränterabatt?

Nej, SBAB erbjuder inga ränterabatter. Räntan baseras alltid på lånebeloppets storlek och dess förhållande till bostadens värde.

Hur ansöker jag om lånelöfte hos SBAB?

Du ansöker enklast om ett lånelöfte på SBAB:s hemsida. Där fyller du bland annat i uppgifter om dig själv, antal barn i hushållet, om du har andra lån eller krediter och vilken typ av boende du söker.

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse inom fastigheter och har sedan 2022 varit innehållsansvarig på Bramäklare.se. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Bramäklare.se är korrekt och alltid uppdaterad.