Köpa fritidshus vad ska man tänka på?
1. Plats
Det första du bör tänka på är var du vill att ditt semesterhus ska ligga. Vill du att det ska ligga i en livlig stadskärna eller på en mer avskild plats? Tänk på att läget kommer att avgöra vilka dina potentiella hyresgäster kommer att vara. Om du till exempel letar efter unga familjer kommer ett stadsnära läge med enkel tillgång till kollektivtrafik och sevärdheter att vara avgörande
2. Vilken typ av fastighet letar du efter?
Vill du ha en bostadsrätt, en lägenhet eller ett hus? Återigen kommer detta beslut att påverkas av vem du hoppas kunna locka till dig som hyresgäster. Familjer med små barn kanske till exempel föredrar att ha sitt eget utrymme i ett hus i stället för att vara trångbodda i en lägenhet
3. Hur mycket har du råd att spendera?
Budgeten är naturligtvis alltid ett övervägande när man köper en fastighet. Men det är särskilt viktigt att tänka på när du köper ett fritidshus, eftersom du måste ta hänsyn till saker som månatliga amorteringar, försäkringar, fastighetsskatter och eventuella reparationskostnader på sikt. Med andra ord, kan du bekvämt göra alla nödvändiga betalningar utan att bryta banken?
När borde man köpa fritidshus?
Det finns ingen perfekt tidpunkt för att köpa ett fritidshus. Allt beror på dina personliga omständigheter. Om du har möjlighet att köpa ett fritidshus hellre förr än senare bör du kanske utnyttja den möjligheten. Priserna kan stiga och du kanske inte har råd med samma fastighet senare på vägen
Om du å andra sidan inte är redo att binda dig till ett fritidshus ännu är det också okej. Du kan alltid hyra ett boende först för att se om det är något som du och din familj skulle trivas med. Om du bestämmer dig för att köpa ett fritidshus finns det några saker du måste tänka på.
Hur köpa fritidshus utan kontantinsats?
Ett av de största hindren för många människor när det gäller att köpa ett hus är att få ihop en handpenning. Om du funderar på att köpa ett fritidshus kanske du undrar om det är möjligt att göra det utan att lägga någon handpenning. Svaret är ja, men det finns några saker du måste veta först.
När du köper ett vanligt hus kräver långivarna vanligtvis att du lägger ner 20 % av köpeskillingen som en handpenning. När du köper ett fritidshus är långivarna dock ofta mer flexibla. Du kanske kan komma undan med en handpenning på 10 % eller till och med 5 % av köpeskillingen.
Det finns naturligtvis nackdelar med att köpa ett hus utan att göra en handpenning. För det första måste du troligen betala privat hypoteksförsäkring (PMI) om din handpenning är mindre än 20 %. PMI är en försäkring som skyddar långivaren om du inte kan betala ditt lån.
En annan nackdel är att du kommer att ha mindre eget kapital i din fastighet från början. Det innebär att om du bestämmer dig för att sälja ditt fritidshus senare på vägen kanske du inte tjänar lika mycket pengar på försäljningen som om du hade gjort en större handpenning.
Köpa fritidshus vad gäller?
Det finns några viktiga skillnader mellan att köpa ett vanligt hus och att köpa ett fritidshus. För det första bor de flesta människor inte i sina fritidshus på heltid. Det innebär att det finns några olika skattekonsekvenser att ta hänsyn till innan du köper.
En annan skillnad är att många som köper fritidshus gör det med avsikt att hyra ut dem när de inte använder dem. Om detta är något du överväger finns det några viktiga saker att tänka på. Först och främst måste du se till att din fastighet uppfyller kraven och uppfyller alla lokala föreskrifter för hyresfastigheter. Du behöver också ett försäkringsskydd som skyddar både din fastighet och dina hyresgäster i händelse av olyckor eller skador.
Hur kan man köpa fritidshus innan visning?
Som köpare kan du lägga ett bud på bostaden innan du har sett den. Om båda parter är överens och det inte finns några andra problem med godkännandet av kontraktet kan din dröm om att bo i fritidshuset bli verklighet!