Jämförelse av Olika Mäklare och Deras Fasta Arvode

När man ska sälja sin bostad finns det flera olika mäklare och mäklarbyråer att välja mellan. Det är därför viktigt att jämföra olika mäklare och deras arvode innan man anlitar en mäklare. En vanlig modell för mäklararvode är att mäklaren tar en viss procent av bostadens slutpris i arvode. Detta kallas för normalt mäklararvode.

Exempel på normalt mäklararvode är att mäklaren tar 1,5-2,5% av bostadens slutpris. Detta innebär att om bostaden säljs till ett pris på exempelvis 1 000 000 kr så kommer mäklarens arvode att vara mellan 15 000 – 25 000 kr. Detta arvode är avdragsgillt i deklarationen.

Det är viktigt att jämföra olika mäklare och deras normalt mäklararvode, eftersom det kan variera mellan olika mäklare och mäklarbyråer. Det är också viktigt att komma ihåg att det finns fler faktorer än bara arvodet som man bör ta hänsyn till när man väljer en mäklare, såsom mäklarens erfarenhet och kompetens.

En annan modell för att betala mäklararvode är att anlita en mäklare med fast arvode. Denna modell innebär att mäklaren tar ett fast pris på exempelvis 50 000 kr för att sälja bostaden, oavsett bostadens slutpris.

Detta kan vara ett bra alternativ om man som säljare vill ha koll på sina kostnader och slipper oroa sig för att arvodet blir högre än väntat. Därför är det viktigt att jämföra olika mäklare och deras olika arvodemodeller innan man väljer en mäklare för att sälja sin bostad.

Vad är fast mäklararvode?

Fast mäklararvode är en modell där mäklaren tar ett fast pris för att sälja en bostad, oavsett bostadens slutpris.

Vad är skillnaden mellan fast mäklararvode och rörligt mäklararvode?

Rörligt mäklararvode är en viss procent av bostadens slutpris, medan fast mäklararvode är ett fast pris oavsett bostadens slutpris.

Varför ska man välja fast mäklararvode?

En fördel med fast mäklararvode är att man som säljare vet precis vad man ska betala för mäklarens arvode och slipper oroa sig för att det ska bli ett högre arvode beroende på bostaden säljs till ett högt pris.

Är mäklararvodet avdragsgillt i deklarationen?

Ja, mäklararvodet är avdragsgillt i deklarationen oavsett om man väljer fast mäklararvode eller normalt mäklararvode.

Gäller fast mäklararvode för alla typer av fastigheter?

Ja, fast mäklararvode gäller för alla typer av fastigheter, inklusive vanliga bostäder, bostadsrätter och fritidshus.

Hur jämför man olika mäklare och deras arvodemodeller?

Det är viktigt att jämföra olika mäklare och deras arvodemodeller, såsom fast eller normalt mäklararvode, samt att ta hänsyn till mäklarens erfarenhet och kompetens. Alla mäklare kostar olika, så hitta den som passar din bostadstyp och prisklass. Det är också viktigt att fråga mäklaren om hans eller hennes tänkta arbetssätt för att få så högt pris som möjligt på din fastighet.

Vad ska jag tänka på innan jag anlitar en mäklare?

Det är viktigt att veta vilken modell för mäklararvode som gäller för den typ av fastighet du ska sälja, jämföra olika mäklare och deras arvodemodeller, samt att ta hänsyn till mäklarens erfarenhet och kompetens. Det är också viktigt att fråga mäklaren om hans eller hennes tänkta arbetssätt för att få så högt pris som möjligt på din fastighet.

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse inom fastigheter och har sedan 2022 varit innehållsansvarig på Bramäklare.se. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Bramäklare.se är korrekt och alltid uppdaterad.