Tar mäklaren ett högre arvode för att sälja en bostad snabbt?

Vissa mäklare kan ta ett högre arvode för att sälja en bostad snabbt, men detta är inte alltid fallet. Många mäklare tar ett fast arvode oberoende av hur snabbt bostaden säljs. Det är därför viktigt att fråga mäklaren om den har de eller rörligt arvode innan man anlitar en.

Vad är ett rimligt mäklararvode för att sälja en bostad i 2024?

Det finns ingen exakt svar på vad ett rimligt mäklararvode är, det beror på många olika faktorer. Vanligtvis tar mäklarna mellan 1-3% av försäljningspriset som arvode.

Även om det kan vara lockande att välja den mäklare som tar lägst arvode, bör man också ta hänsyn till mäklarens erfarenhet och kompetens. Det är också bra att jämföra arvoden mellan olika mäklare och mäklarbyråer innan man väljer vem man ska anlita.

Är det bäst att välja en mäklare med fast pris eller provision?

Det beror på personliga preferenser och situationen. Fast pris kan vara bra om man vill ha kontroll över kostnaderna för mäklararvodet, medan provision kan vara bra om man vill ha en mäklare som är mer motiverad att sälja bostaden snabbt för ett högre pris.

Det är viktigt att jämföra båda alternativen och tänka på vad som passar ens egna behov bäst.

Vad är mäklarens roll och vad får man för ersättningen?

Mäklarens roll är att hjälpa till att sätta ett bra pris på bostaden, hitta rätt köpare och hantera alla detaljer i försäljningen. För ersättningen, tar mäklaren normalt mäklararvode som en procentsats av försäljningspriset eller ett fast pris. Mäklararvodet är avdragsgillt i deklarationen vid försäljning av bostad.

Kan man förhandla om mäklararvodet?

Ja, man kan försöka förhandla om mäklararvodet med mäklaren. Särskilt om man har en bostad som är lätt att sälja eller har en speciell egenskap som gör den mer attraktiv.

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse inom fastigheter och har sedan 2022 varit innehållsansvarig på Bramäklare.se. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Bramäklare.se är korrekt och alltid uppdaterad.