Vad är mäklararvodet?

När du säljer en fastighet är mäklararvodet som du betalar till din mäklare för att de ska ta hand om försäljningen som regel är mäklararvodet en procent av försäljningspriset som du får vid försäljningen.

Du och din mäklare kan besluta tillsammans hur högt mäklararvodet ska vara. Det finns olika sorter av mäklararvoden och du beslutar tillsammans med din mäklare vilken som ska användas.

Vanliga typer av mäklararvode i Stockholm

I Stockholm finns tre huvudsakliga typer av mäklararvoden: provision, fast arvode och arvodestrappa. Provision passar bäst vid dyra objekt där mäklarens insats kan ge högre avkastning. Fast arvode är lämpligt för enklare försäljningar med tydlig arbetsinsats. Arvodestrappa fungerar bra när försäljningen förväntas öka i värde, vilket motiverar en gradvis höjning av arvodet.

De tre vanligaste typerna av mäklararvoden är:

1. Rörligt mäklararvode (Provision)

Rörligt mäklararvode är en procentandel av försäljningspriset. Mäklarens vanligaste formen av arvode är ofte den mest utbredda typen av provision.

Hur stor mäklararvodet blir beror på försäljningspriset. Detta uppmuntrar mäklaren att sälja ejendommen för ett så högt pris som förnuftigt. Procentsatsen bestäms i uppdragsavtalet och varierar ofta mellan 1-4 procent.

Exempel:

Mäklarens provision är 2% av försäljningspriset.

Fastigheten säljs för 5 miljoner kronor.

Mäklarens arvode blir 100 000 kr.

2. Fast mäklararvode

Fast mäklararvode är en kostnad som du utför till mäklaren vid försäljningen av din bostad. Du vet före försäljningen exakt hur stor kostnad det kommer att bli. Beloppet är resultatet av en överenskommelsen mellan dig och mäklaren och kan variera beroende på avtalet.

Det kan vara smart att jämföra fasta mäklaravgifter hos olika mäklare, eftersom du har frihet att sätta priset. Ett fast mäklararvode ger ingen motivation för mäklaren att sälja fastigheten till ett högre pris.

Exempel:

Mäklarens fasta arvode är 75 000 kr.

Fastigheten säljs för 5 miljoner kronor.

Mäklarens arvode blir 75 000 kr.

3. Stegrande mäklararvode (Arvodestrappa)

Stegrande mäklararvode är en provision som är uppbyggt av två komponenter. Den första delen är en fast summa eller en fast procentsats som gäller upp till ett definierat mål.

Den andra beståndsdelen är en högre procentsats som gäller på den del av försäljningspriset som överstiger målvärdet. Målvärdet och arvodets komponenter beslutas tillsammans med mäklaren. Stegrande mäklararvode ger mäklaren motivation att överträffa ditt målvärde och öka budgivningen.

Exempel:

Målvärdet är 4,6 miljoner kronor.

Mäklarens fasta arvode är 50 000 kr + 10% på den del av försäljningspriset som överstiger 4,6 miljoner kronor.

Fastigheten säljs för 5 miljoner kronor.

Mäklarens arvode blir 50 000 kr + 40 000 kr.

Hur mycket är mäklararvodet i Stockholm 2025?

Storleken på avgiften till mäklaren Stockholm bestäms av beror på typ av mäklararvode, försäljningspriset samt fastighetskategori. Mäklarens avgift ska täcka mäklarens kostnader och dessutom ge betalt för den tjänst mäklaren utför. Mäklarens avgift ligger på 48 000 kr i genomsnitt i Stockholm. Detta utgör i snitt runt 3% av försäljningspriset. Mäklarens avgift varyerar mellan olika nivåer beroende på vart i Sverige försäljningen sker.

Mäklararvodet är högre i storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö. Proportionellt ligger mäklarens avgift högre för fastigheter med lägre värde men de flesta mäklararvodena är någonstans mellan 1-4 procent.

Normalt mäklararvode är 2,5% för bostadsrätter och 3% för villor. I Sverige är det normala mäklararvodet 50 000 kr för bostadsrätter och 65 000 för villor. Mäklararvodet är normalt högre för villor, radhus och fastigheter då mäklaren har ett mer omfattande försäljningsarbete. Det är också högre i marknader som tenderar att ha högre fastighetspriser.

Letar du efter en bostad i Stockholm? Hitta bästa mäklare i närområdet: Mäklararvode i Gamla Stan, Mäklararvode i Östermalm, Mäklararvode i Vasastan, Mäklararvode i Södermalm

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse inom fastigheter och har sedan 2022 varit innehållsansvarig på Bramäklare.se. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Bramäklare.se är korrekt och alltid uppdaterad.