Höstens köp och försäljning av bostäder: Råd för att komma igång

Fastighetsmarknaden Tips

Höstlöven faller och med de svalare temperaturerna kommer önskan om att vilja mysa i våra hem. För en del väcker detta också suget efter att flytta till ett nytt hem. Oavsett om du funderar på att sälja ditt nuvarande hem eller köpa ett nytt i höst, finns här några tips och råd för att komma igång med din resa!

Om du funderar på att sälja

Det är alltid en bra idé att rensa upp och städa ditt hem på djupet innan du lägger ut det på marknaden. Hösten är den perfekta tiden för att gå igenom garderoberna och donera kläder som du inte längre bär, rensa ut skåp och förvaringsutrymmen och ge ditt hem en ordentlig skrubba från topp till tå. Detta gör inte bara ditt hem mer attraktivt för potentiella köpare, utan det gör det också lättare att packa när det är dags att flytta.

Det är också viktigt att undersöka marknadsvärdet på ditt hem och liknande fastigheter i ditt område innan du fastställer ditt försäljningspris. Du kan göra detta genom att prata med en fastighetsmäklare eller titta på de senaste försäljningspriserna för jämförbara bostäder i området. När du har en allmän uppfattning kan du börja prissätta ditt hem därefter. Kom ihåg att det alltid är bättre att göra ett försiktigt misstag – du kan alltid sänka ditt försäljningspris om det behövs, men du kan inte höja det när det väl är fastställt.

Om du funderar på att köpa

Det första steget i att köpa ett nytt hem är att få ett förhandsgodkännande för ett lån. Detta ger dig en uppfattning om hur mycket pengar du har att arbeta med och hjälper dig att begränsa ditt sökande. Det är också viktigt att börja undersöka olika stadsdelar som passar både dina behov och din budget – saker som pendlingstider, skolor i området och bekvämligheter i närheten bör alla tas med i beräkningen. När du har en allmän uppfattning om var du vill bo kan du börja besöka öppna hus i dessa kvarter för att få en känsla för vilken typ av bostäder som finns tillgängliga inom din prisklass.

Aktivt lyssnande är nyckeln när du pratar med fastighetsmäklare om potentiella fastigheter – se till att ställa frågor om saker som är viktiga för dig, till exempel kvadratmeter, antal sovrum och badrum, tomtstorlek osv. Det är också viktigt att inte bli för fäst för snabbt – det finns många hus där ute, så försök att inte bli förälskad i det första du ser. Det kan ta lite tid (och ansträngning), men så småningom kommer du att hitta det perfekta huset för dig och din familj!

Oavsett om du vill köpa eller sälja under höstsäsongen kan du följa dessa tips för att se till att allt går smidigt. Med bara lite förberedelser (och kanske lite armbågsfett) kan köp eller försäljning av ditt hem bli ett spännande äventyr för alla inblandade!

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse inom fastigheter och har sedan 2022 varit innehållsansvarig på Bramäklare.se. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Bramäklare.se är korrekt och alltid uppdaterad.