Vad gör en fastighetsmäklare och hur påverkar det deras inkomst?

En fastighetsmäklare är en person som hjälper köpare och säljare att förmedla försäljningar av hus och bostadsrätter. Deras arbete innebär att ta hand om alla detaljer kring en försäljning, inklusive att annonsera och visa fastigheten för intresserade köpare, samt hjälpa till med förhandlingar och avtal.

Fastighetsmäklarnas lön beror på många olika faktorer, inklusive utbildning, erfarenhet och arbetsplats. En skicklig mäklare som har arbetat länge kan tjäna upp till 62 000 kronor per månad, men det är viktigt att notera att detta är en hög lön och flesta mäklare tjänar mindre. En annan viktig faktor som påverkar mäklarnas inkomst är provisionen som de får för varje försäljning.

Provisionen som en mäklare kan ta ut varierar men handlar vanligtvis om en procentandel av försäljningspriset. Mäklare som är duktiga på sitt jobb och får många uppdrag kan få behålla en stor del av denna provision.

Olika jobb för fastighetsmäklare och vad de tjänar

Det finns olika jobb för fastighetsmäklare, både inom den privata och offentliga sektorn. Många fastighetsmäklare arbetar på företag som specialiserar sig på försäljning av bostäder, medan andra arbetar på företag som förmedlar försäljningar av kommersiella fastigheter eller på offentliga myndigheter. Det finns även mäklarassistent inom båda sektorerna.

Lönen för en fastighetsmäklare varierar beroende på vilken typ av arbete man har och vilken typ av fastigheter man förmedlar. En fastighetsmäklare som arbetar på ett företag som förmedlar försäljningar av dyra villor kan tjäna mer än en mäklare som arbetar på ett företag som förmedlar försäljningar av lägenheter.

Enligt statistik från år 2024 tjänar en fastighetsmäklare i Sverige vanligtvis mellan 25 000 och 50 000 kronor per månad, både i lön och provision. Men det finns undantag, det finns mäklare som tjänar mer än så, upp till 62 000 kronor per månad, och det är därför viktigt att komma ihåg att lönen varierar från person till person och från arbetsplats till arbetsplats.

Hur mycket kostar det att anlita en mäklare?

Avgifter för att anlita en mäklare varierar beroende på mäklarfirma och tjänster som erbjuds. Det är vanligt att mäklare tar en provision på försäljningspriset när de hjälper till att sälja en bostad. Kostnaden för att köpa en bostad genom en mäklare kan variera beroende på omständigheter.

Det är viktigt att diskutera avgifter och kostnader med mäklaren innan du bestämmer dig för att anlita dem.

Varför ska jag anlita en mäklare?

Att anlita en mäklare kan göra processen med att sälja eller köpa en bostad enklare och mindre stressig.

En mäklare har kunskap om lokala marknaden och kan hjälpa till att hitta rätt bostäder, jämföra priser och områden, hjälpa till med bolån och andra rörligheter, hantera alla papper och dokument som krävs och hjälpa till att få svar på frågor om bostadsförsäljning. Det är sällan man blir missnölj med en mäklare, men om du tycker du blivit lurad av din mäklare kan du alltid anmäla mäklaren.

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse inom fastigheter och har sedan 2022 varit innehållsansvarig på Bramäklare.se. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Bramäklare.se är korrekt och alltid uppdaterad.