Varför amortering är viktigt för ditt bolån

Amortering är viktigt eftersom det minskar lånebeloppet och belåningsgraden över tid. Det kan påverka din möjlighet att låna mer pengar i framtiden och hur mycket du får betala i ränta på ditt lån.

Genom att amortera på ditt bolån, betalar du av på det totala lånebeloppet, vilket minskar din skuld och kan göra det möjligt för dig att få lägre ränta på ditt lån.

Amortering är också viktigt för att minska din belåningsgrad, ett mått på hur mycket du har lånat i förhållande till värdet av din bostad. En lägre belåningsgrad kan göra det lättare för dig att låna mer pengar i framtiden.

Allt du behöver veta om amorteringskrav för bolån och hur de påverkar ditt lån

Amorteringskrav gäller för alla nya bolån efter den 1 mars 2018. Det innebär att du måste amortera minst 2 procent av lånebeloppet per år. Detta är för att minska skuldsättningen och förhindra att personer tar för stora lån som de inte kan betala tillbaka.

Det är viktigt att notera att det finns undantag från amorteringskravet om du har särskilda skäl för att inte kunna amortera, exempelvis om du har låg inkomst eller om du har behov av att utöka ditt bolån för att renovera bostaden.

Du kan också välja att amortera mer än vad som krävs enligt amorteringskravet för att minska lånebeloppet och belåningsgraden snabbare. Det är viktigt att ta hänsyn till amorteringskravet när man planerar sin ekonomi och budget för att undvika problem i framtiden.

Frågor och svar om amortering och bolån – vad du måste veta

Om du har frågor om amortering och bolån, är det viktigt att du tar kontakt med din bank för att få svar på dina frågor. Du behöver också veta att det finns undantag från amorteringskravet om du har särskilda skäl för att inte kunna amortera.

Det kan till exempel vara om du har låg inkomst eller om du har behov av att utöka ditt bolån för att renovera bostaden.

När börjar amorteringskravet gälla för mitt bolån?

Amorteringskravet gäller för alla nya bolån efter den 1 mars 2018.

Påverkar amortering och amorteringskrav även befintliga bolån?

Nej, amorteringskrav gäller endast för nya bolån efter den 1 mars 2018, det gäller inte befintliga bolån. Men det finns undantag om du flyttar ditt bolån till en annan bank eller om du utökar ditt bolån.

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse inom fastigheter och har sedan 2022 varit innehållsansvarig på Bramäklare.se. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Bramäklare.se är korrekt och alltid uppdaterad.